Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΤΡΟΠΙΚΑ ΔΑΣΗ

Η ζωή στα τροπικά δάση

Παρατήρησε τον παρακάτω παγκόσμιο χάρτη. Πού εκτείνονται τα τροπικά δάση; Σε ποιες ηπείρους τα συναντάμε;


Τα τροπικά δάση εκτείνονται στην τροπική ζώνη,γύρω από τον Ισημερινό, μεταξύ του Τροπικού του Καρκίνου και του Τροπικού του Αιγόκερω. Τροπικά δάση υπάρχουν στη Νότια και Βόρεια Αμερική, στην Αφρική (κεντρική και δυτική) και στην ΝΑ Ασία.



Τα τροπικά δάση που βρίσκονται κοντά στον Ισημερινό είναι γνωστά και με την ονομασίατροπικά δάση της βροχής ή υγρά τροπικά δάση

Στις περιοχές αυτές επικρατούν:
- συνεχείς βροχοπτώσεις καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους
- θερμοκρασία που κυμαίνεται από 20ο έως 30ο C
- χαμηλό υψόμετρο

Στα τροπικά δάση υπάρχουν:
-  πλατύφυλλα αειθαλή δέντρα
-  επίφυτα φυτά (φυτά που αναπτύσσονται και προσκολλούνται στα κλαδιά και στους κορμούς των δέντρων)
- θάμνοι  
- πόες 



Τα φυτά των τροπικών δασών δεν σταματούν ποτέ την ανάπτυξη τους και δεν χάνουν τα φύλλα τους. Τα δέντρα μεγαλώνουν σε διαφορετικά ύψη, μέχρι και στα 50 μ. ακόμη. Έχουν πολύ πυκνό φύλλωμα, το οποίο εμποδίζει τις ακτίνες του 'Ηλιου να φθάσουν στο έδαφος, με αποτέλεσμα αυτό να είναι πάντα υγρό και σκεπασμένο από σάπια φύλλα. Οι θρεπτικές ουσίες, που προέρχονται από την αποσύνθεση των φύλλων, απορροφώνται από τις ρίζες των δέντρων.



Τα τροπικά δάση αναλογούν στο 50% όλων των δασών του κόσμου. Καλύπτουν λιγότερο από το 2% της επιφάνειας της Γης φιλοξενούν όμως πάνω από το 50% των φυτών και των ζώων της Γης.



Ας γνωρίσουμε τον πλούτο αυτών των δασών:
στα δάση βροχής ζουν τα 170.000 από τα 250.000 γνωστά είδη φυτών του κόσμου
η Ευρώπη έχει 321 είδη πεταλούδων, ενώ ένα πάρκο στο δάσος βροχής του Περού (Εθνικό Πάρκο Μανού) έχει 1.300 είδη.


Κάνε κλικ εδώ για να διαβάσεις ένα άρθρο σχετικά με την αξία των τροπικών δασών και την καταστροφή τους.


Όσο απομακρυνόμαστε από τον Ισημερινό συναντάμε τροπικά δάση φυλλοβόλων δέντρων.Στις περιοχές αυτές δεν έχουμε συνεχείς βροχοπτώσεις, αλλά διακρίνουμε δύο περιόδους:μία περίοδο ξηρασίας και μία περίοδο συνεχών βροχοπτώσεων που αποκαλείται υγρή περίοδος των μουσώνων.


Χειμερινοί και θερινοί μουσώνες του Ινδικού πάνω από την Ινδία,
 με τις ημερομηνίες άφιξης.

Οι μουσώνες είναι ισχυροί εποχικοί άνεμοι. Διακρίνονται σε χειμερινούς και σε θερινούςΟι χειμερινοί πνέουν από τις ηπείρους προς τους ωκεανούς και οι θερινοί από τους ωκεανούς προς τις ηπείρους



Στις χώρες των μουσώνων επικρατεί πλούσια βλάστηση και μεγάλη γονιμότητα. Κυριαρχούν εκεί τα παρθένα δάση, οι ζούγκλες με την οργιώδη βλάστηση και τα πυκνά πανύψηλα δέντρα και φυτά κάθε λογής.



Οι Πυγμαίοι
Οι Πυγμαίοι είναι μία φυλή της Κεντρικής Αφρικής. Το ύψος τους δεν ξεπερνά το 1.45 μ. και το βάρος τους τα 40 κιλά. Τρέφονται από το κυνήγι(πουλιά, αγριογούρουνα, αντιλόπες κ.ά.) και με καρπούς, ρίζες, φρούτα, μανιτάρια, μέλι κ.ά.



Κατασκευάζουν τις καλύβες τους, τα κρεβάτια τους και αντικείμενα καθημερινής χρήσης από τα κλαδιάκαι τα φύλλα των δέντρων. Παίρνουν από το δάσος ό,τι χρειάζονται και σε ποσότητα μόνον όση χρειάζονται. 




Ζουν σε μικρές ομάδες και επικοινωνούν μεταξύ τους με τύμπανα που κατασκευάζουν από δέρματα ζώων. Κάνουν τις δουλειές τους πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, όταν δεν κάνει πολλή ζέστη και δεν έχει πολλή υγρασία. Πολύ συχνά αλλάζουν περιοχή,όταν δεν βρίσκουν τροφή (περίπου κάθε δύο μήνες).



Μπαντού
Οι Μπαντού ζουν στην Αφρική και είναι γεωργοί. Επειδή το έδαφος των τροπικών δασών είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά, έχουν βρει έναν δικό τους τρόπο να το καλλιεργούν. 



Οι περιοχές των Μπαντού στην Αφρική


Κάθε δύο χρόνια καίνε τα δέντρα μικρών περιοχών του δάσους, για να αυξήσουν τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους δημιουργώντας έτσι νέα χωράφια. Δηλαδή δημιουργούν νέες περιοχές στο δάσος για να καλλιεργούν, όπου μεταφέρουν και τα χωριά τους. 



Φυτεύουν μανιόκ, από το οποίο παρασκευάζουν το ψωμί τους, καλαμπόκι, μπανάνες και άλλα φυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου